BodW

We hebben een nieuwe afkorting. En daar zijn we in ons werkterrein goed in. BodW: Begeleiding op de Werkvloer. Het gaat om een Vlaams onderzoek naar de ontwikkeling van een eenduidig en kwalitatief opzet van begeleiding op de werkvloer. Een hele mond vol. Maar dit doet niets af aan de waarde van dit lopend onderzoek.
Het eindrapport is voor binnen enkele maanden. Dus vast nog te vroeg om de conclusies en aanbevelingen netjes op een rij te hebben. Toch ben ik enthousiast over de werkwijze van de onderzoekers en de nuttige informatie die zij kunnen delen ten behoeve van de beleidsmakers in Vlaanderen.
Drie interessante Europese landen worden verkend op vlak van jobcoaching: Nederland, Oostenrijk en Zweden. De jobcoachingssystemen worden onderling vergeleken. Enkele ‘lessons learned’ kunnen worden meegenomen naar Vlaanderen om de vormgeving van de begeleiding op de werkvloer inspirerende impulsen te geven.
Enkele issues bleven bij mij nog even nazinderen:
- ‘Afstand tot de arbeidsmarkt’ is in geen enkel land nog een belangrijk concept. Wat bepalend is, is het arbeidsvermogen en de context waarin die arbeid door mensen wordt geleverd.
- In Oostenrijk wordt ook geëxperimenteerd met mentorschap, hoogstwaarschijnlijk een niet te verwaarlozen methodiek die meebepalend wordt voor de kwalitatieve werkplekondersteuning.
- Supported Employment blijkt een herkenbare benadering die zich ook vertaald in een SEFQ-kwaliteitskader (in Zweden).
Maar genoeg verklapt. Het is aan de onderzoekers om hun rapport te schrijven. Ik heb het hiermee aangekondigd. Jullie hebben alvast iets om naar uit te kijken.
Bert Boone
Reactie toevoegen