ict

Opinie: Geen tweede kans voor een eerste goede indruk!

werkende mensen

Een gewaarschuwd man is er twee waard. Je hebt nooit een tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Deze volkswijsheden, vertaald in diverse sollicitatiecoachingen, brachten me enkele weken geleden bij de vluchtelingenthematiek.

Mijn 68-jarige keukeninstructeur (ik ben nog steeds fier dat ik een 68-jarige enkele maanden geleden aanwierf) kwam me vertellen dat de groep deelnemers (voornamelijk vluchtelingen) met wie hij aan de slag is in de keukenopleiding, zo ànders waren: enthousiast, gedreven, gemotiveerd, met focus op actie. “Het is hen menens. Ze willen hier iets maken van hun leven. Ik word zelf ook geprikkeld om er nog meer voor te gaan. Het is zo ànders dan met die andere deelnemers.” Het woord was gevallen:  “zo ànders”, dan die andere werkzoekenden, langdurig werkloos, té allochtoon, té laaggeschoold,…

Voor de Vlaamse beleidsmakers is dit een bijzonder signaal. Ofwel maken we bij de vluchtelingen die nu hier een bijdrage kunnen leveren aan de economische groei, een goede eerste indruk. We investeren in hen, we zorgen dat die arbeidsinschakeling NU wordt waargemaakt. Het momentum is er. Ofwel laten we het maar zijn gangetje gaan – tussen alle politiek gekattepis door. En kweken we een volgende generatie van mensen die geleidelijk aan de moed verliest, overtuigd geraakt dat het niet meer zal lukken, zich ernaar zal gedraagt en dit ongeloof in een betere toekomst onbewust doorgeeft aan zijn omgeving als negatief rolmodel.

Beste overheid, waar zijn die vluchtelingen waarvoor de werkgevers promotentjes opstelden om werk aan te bieden? Waar is de ‘drive’ om er nu voor te gaan? Nog enkele Taskforces verder en de kans is gemist. Opnieuw!

 

Bert Boone
Oktober 2017

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads