Doorgaan naar content
Aanmelden

Motivatie is de basis voor succes!

‘Ook als klein bedrijf kan je bezig zijn met inclusief ondernemen. Ik ben zowel zaakvoerder als HR, verkoper, … en tóch lukt het me om mijn werkvloer open te stellen voor iedereen. Je moet het als werkgever gewoon willen’, volgens Andy Zenner, zaakvoerder van Schilderwerken Zenner en tevens winnaar van de Inclusieve Onderneming Award 2022. Voor hem is motivatie de basis voor succes. ‘Inclusief ondernemen is een blijvend engagement, daar kruipt tijd en moeite in, en daarom moet je er als werkgever met het volledige team 100% achter staan.

Bij Schilderwerken Zenner krijgt iedereen de kans om zich professioneel te ontplooien. Andy Zenner werkt bijvoorbeeld vaak met jongeren uit het bijzonder onderwijs, die met de juiste begeleiding en opleiding naar vaste medewerkers bevorderd worden. Op dit moment heeft hij in zijn zaak een jongeman met autisme onder zijn vleugels genomen. ‘Hij werkt nu al een tijdje bij ons. In het begin was hij heel schuchter, maar de laatste tijd zien we hem echt openbloeien. Hij is heel gemotiveerd en elke dag komt hij stipt op tijd naar het werk. Samen met Werkplekarchitect Compaan proberen we hem zo goed mogelijk en op maat te begeleiden. Dat vraagt natuurlijk meer inspanning van onze collega’s, maar we merken dat dat loont.’ Alle medewerkers moeten wel meegenomen worden in het verhaal en ze moeten er zeker achter staan, want anders heeft het geen zin. Daarom raadt Zenner aan dat je in het begin je personeel uitleg geeft over de situatie van de nieuwe werknemer.’

Voor Andy is het belangrijk dat jongeren voelen dat ze echt deel uitmaken van het team: ‘Vraag aan de medewerkers om hun jonge collega, die wat stiller is, te betrekken op het werk en bij gesprekken tijdens de pauzes. Word je bewust van hun leefwereld en stel er vragen over. Praat bijvoorbeeld over een tv-programma dat ze graag kijken, of een sport die ze beoefenen. Anders is de kans groter dat de jongeren zich gaan afzonderen, omdat ze zich buitengesloten voelen.  

Niet alleen de werkgever en de collega’s moeten achter de inclusieve gedachte staan, maar om de samenwerking te doen lukken, moeten de jongeren ook de juiste houding hebben. Ze houden langer vol als ze het werk graag doen. ‘Ze mogen dan nog een score van 90% op hun rapport behalen, als ze een rotattitude hebben, dan gaat het niet lukken’. Dus voor hen geldt ook dat motivatie de basis is van succes. En die motivatie komt vaak als de jongeren zich begrepen voelen.

Een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf is daarom essentieel voor jongeren die moeilijkheden ervaren. ‘Hun aanspreekpunt moet iemand zijn met wie ze vaak samenwerken. Als de jonge werknemer met iets worstelt, dan kan die vertrouwenspersoon meteen ingrijpen. Als gevolg krijg je een werknemer die zich gesteund en gehoord voelt.'

‘Je kan niet beoordelen hoe het is om met mensen in een kwetsbare positie samen te werken, als je het eerst geen kans geeft. Je krijgt er als zaakvoerder ook heel veel voldoening door, want ze zijn jou echt dankbaar! Voor mij staan gemotiveerde jongeren gelijk aan een succesverhaal. En elke begonnen zaak is een gewonnen zaak’.

#WeZENNERvooriedereen!